Heb je net een nieuwe wasmachine? Of ga je verhuizen en neem je je huidige wasmachine mee? Let er bij het aansluiten dan op dat je de transportbouten verwijdert en je de wasautomaat waterpas zet. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je een wasmachine aansluit.
Om trillingen en lawaai te voorkomen, zoek je een geschikte plek voor de wasmachine. Het beste is om de wasautomaat op een stevige ondergrond te plaatsen. Zet je het apparaat op een houten vloer? Schuif de wasmachine dan zoveel mogelijk in de hoek van de ruimte; hier is de vloer het stevigst. Belangrijk is ook dat je de wasmachine in de buurt van een watertoevoer, waterafvoer en een geaard stopcontact plaatst. Houd hierbij rekening met de lengte van de aanvoer- en afvoerslang.
Aan de achterkant van elke nieuwe wasmachine zitten transportbouten. Deze zorgen ervoor dat de trommel goed op zijn plek blijft tijdens het vervoer. Bij het installeren van de wasmachine is het belangrijk dat je de transportbouten verwijdert. Doe je dit niet dan gaat de wasautomaat tijdens het wassen kapot. In de handleiding staat waar deze bouten bij jouw wasmachine zitten en hoe je deze verwijdert. Bewaar de transportbouten zorgvuldig voor wanneer je bijvoorbeeld nog eens gaat verhuizen.
Vervolgens sluit je de watertoevoerslang aan op de kraan en de wasmachine. De aansluiting van een wasmachine zit meestal aan de achterkant in de rechterbovenhoek. Zodra de slang op de kraan en wasmachine zit, draai je de aansluiting aan beide kanten van de slang goed aan. Open de watertoevoer om te controleren of er niets lekt. De waterafvoerslang zit vaak al vast en stop je in de afvoer. Met de steunbeugel houd je de afvoerslang op zijn plek. Wil je de afvoerslang van bijvoorbeeld je wasmachine en wasdroger op dezelfde afvoer aansluiten? Gebruik dan een y-stuk.
Heeft de wasmachine geen waterbeveiliging, koop er dan een aquastop bij. Je monteert deze tussen de kraan en de watertoevoerslang. Een aquastop blokkeert de watertoevoer wanneer er te veel water de wasmachine binnenstroomt. Ook bij een defect aan de wasmachine onderbreekt het waterslot de watertoevoer. Hiermee voorkom je dat je last hebt van lekkage.
Na het bevestigen van de afvoerslang, sluit je de stekker van de wasmachine aan op een stopcontact. Om kortsluiting te voorkomen, raad ik een geaard stopcontact aan. Dit is te herkennen aan 2 metalen pinnetjes boven en onder. Heb je geen stopcontact, maar wel een trekschakelaar? Neem dan contact op met een erkend elektricien.
Zet jij je wasmachine in de badkamer? Gebruik dan een trekschakelaar. Dit is een waterdichte elektriciteitsaansluiting waarmee jij je wasmachine ook in een vochtige ruimte veilig aansluit. Met een trekschakelaar voorkom je kortsluiting door waterdamp.
Als laatste stap zet je de wasmachine waterpas. Schuif de wasautomaat daarom op zijn definitieve plek. Vervolgens leg je een waterpas op de bovenkant. Om de poten te verstellen, zit er bijna altijd een steeksleutel bij de wasmachine. Verstel de poten net zo vaak tot de wasautomaat volledig waterpas staat. Heb je een Samsung wasautomaat? Vergeet deze dan niet te kalibreren.